Χιονοδρομία

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

kalabryta180112Το 1988 άρχισε να λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο στη θέση Ξηρόκαμπος, σε απόσταση 14 χλμ. από τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.
Ο ορεινός αυτός τόπος αξιοποίησε το πλεονέκτημά του που ήταν το χιόνι, και τις θαυμάσιες βουνοπλαγιές του Χελμού που σε μεγάλη έκταση είναι καλυμμένες από ελατοδάση.

Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου αντέστρεψε τη φθίνουσα πορεία της περιοχής και την έθεσε σε ανιούσα αναπτυξιακή τροχιά.

Πλέον τα Καλάβρυτα έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Τουριστικό Κέντρο με δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες, ανάλογο αριθμό καταστημάτων αναψυχής (καφέ, ταβέρνες, μπαρ) και χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο από 1.650 έως 2.340 μέτρα.

Λειτουργούν επτά (7) αναβατήρες (2 αρχαρίων, 2 τύπου καρέκλας και 3 συρόμενοι) με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων ανά ώρα, που εξυπηρετούν 12 πίστες όλων των επιπέδων συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

Ακόμη διαθέτει πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι και μονοπάτια πορείας και ορειβασίας.

Υπάρχουν τρία κτίρια υποδοχής χιονοδρόμων και επισκεπτών για ξεκούραση, καφέ ή φαγητό.

Οι χώροι στάθμευσης είναι άνετοι, ενώ διαθέτει σταθμό Α΄ Βοηθειών, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολή σκι.

IMG_36840

Το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί καθημερινά κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου. Οι επισκέπτες του κέντρου φθάνουν τους 100.000 κατά τη χειμερινή περίοδο και είναι στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων γνώσης του σκι.

Στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού και σε υψόμετρο 2.340 μ., δίπλα στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων λειτουργεί από το 2006 το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μέτρα, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το τηλεσκόπιο αυτό κατασκευάστηκε στη Γερμανία από την εταιρεία Carl Zeiss Jena GmbH και χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το τηλεσκόπιο αυτό μπορεί να παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις. ετών φωτός, μια απόσταση αντίστοιχη της ηλικίας του ηλιακού συστήματος.

Το τηλεσκόπιο ονομάστηκε Αρίσταρχος προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου, που πρώτος αυτός συνέλαβε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.