Περιβάλλον

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Αχαϊκής γης είναι αρμονική συνύπαρξη βουνού και θάλασσας που προσφέρει στον επισκέπτη εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων και χρωμάτων. Ενδείκνυται για επισκέψεις και δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Αχαΐα έχει μήκος ακτής 125 χλμ., δεκάδες παραλίες (πολυσύχναστες ή ερημικές) όλων των τύπων (με άμμο, αμμοβότσαλο, με βότσαλο, με πέτρες και βράχια) και για όλα τα ενδιαφέροντα (για ηλιοθεραπεία, για κολύμβηση, για ψαροντούφεκο, για ψάρεμα, για καταδύσεις, για ιστιοπλοΐα, για windsurfing).

Οι ορεινοί όγκοι του Νομού ορθώνονται επιβλητικά σε μικρή απόσταση από τα παράλια σαν ένα φυσικό τείχος. Τα ψηλά βουνά, ο Χελμός, ο Ερύμανθος, το Παναχαικό, αλλά και τα χαμηλότερα, το Αφροδίσιο, ο Κλώκος, το Σκιαδοβούνι, τα όρη Σκόλις και Μόβρη, με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν πρόκληση αναψυχής σε ορειβάτες, πεζοπόρους, αναρριχητές, ανεμοπτεριστές, σκιέρ, ποδηλάτες βουνού, καγιάκερς και λάτρεις του ράφτινγκ.

Τα πανέμορφα δάση του νομού αποτελούνται κυρίως από έλατα, πεύκα, καστανιές, πλατάνια, δρύες και κουνουναριές. Στο νομό Αχαΐας συναντώνται τα περισσότερα είδη θάμνων και αυτοφυών δέντρων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η παρατήρηση της ανθοφορίας της άγριας χλωρίδας (άγριες ορχιδέες τουλίπες, γλαδιόλες, ανεμώνες κ.ά.) αποτελεί μοναδική εμπειρία για κάθε φυσιολάτρη.

Η γεωφυσική πολυμορφία του τοπίου συμπληρώνεται με εύφορες πεδιάδες που εκτείνονται μεταξύ βουνού και θάλασσας. Ο κάμπος της δυτικής Αχαΐας με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, δημητριακών κ.α, πεδινές και ημιορεινές περιοχές με ήπιες καλλιέργειες, με ελαιώνες και αμπελώνες, μεγάλες εκτάσεις με εσπεριδοειδή (περιοχή Αιγιάλειας) καθώς και τα μοναδικά μνημεία της φύσης( Παναγία Πλατανιώτισσα, πλάτανος του Παυσανία κ.α.) συνθέτουν το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο του νομού.

Οικότοποι και υδροβιότοποι, ελατοδάση, πευκοδάση, παλατανοδάση, το μοναδικό πευκοδάσος της Στροφυλιάς, το οποίο προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ, το δάσος της Κάνισκας, η λίμνη του Πρόκοπου και η λίμνη Τσιβλού, η υπέροχη λίμνη Λάδωνα, ο υγρότοπος Κοτυχίου, η λιμνοθάλασσα του Πάπα, εκπληκτικά φαράγγια όπως αυτό του Βουραϊκού, πανέμορφα ορεινά και παραθαλάσσια μέρη προσφέρουν στον επισκέπτη της Αχαΐας ένα πλήθος εύκολα προσβάσιμων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.